Havtorne-syltetøj
Se her, hvordan du kan lave syltetøj af havtorn.
Kort om havtorn
Havtorn er en busk, som vokser langs med kysten ude ved havet. Havtorns bær er gule og organge - og smager helt særligt. Du kan lave syltetøj af havtorne-bær, hvis du har mod på at kæmpe for det. Se de udfordringer, du skal overvinde nedenfor.
Frost
Du kan finde modne bær på havtorn fra slutningen af august og til langt hen på vinteren. Men hvis du bare plukker et gult bær og spiser det, smager det meget surt og snerper munden sammen. Havtorne-bær skal have frost, før de er gode. Så hvis du plukker havtornebær, skal du putte dem i fryseren et par dage, før du bruger dem.
Havtorn har en særlig strategi. Fuglene skal spise buskens bær - men først, når det er vinter. Vinterfugle og trækfugle vil nemlig sprede frøene længere omkring.
Svære at plukke
Derfor er bærrene også svære at plukke. De løsner sig ikke, når de er modne, som solbær eller jordbær - men sidder godt fast på grenen. Derfor smatter de let ud, når man plukker dem. Måske er det en del af havtorns strategi, at fuglene skal gnave et bær af grenen, for at det får lov til at hænge til det bliver vinter.
Når du skal plukke havtornebær, skal du tage fat med neglen ved bærrets stilk - og knibe bærret af. Du kan også bruge en saks og klippe små klaser af bær af.
Stik
Og så en sidste ting. Havtorns grene ender allesammen i en gren-torn, som stikker noget så jævlans. Derfor skal du plukke forsigtigt - og det kan godt betale sig, at have lange ærmer og måske handsker på.
C-vitamin bombe
Men det er det hele værd. Havtorn smager utroligt godt som syltetøj - sødt, surt og særligt - og så er bærrene helt fulde af C-vitamin. Forskere har fundet ud af, at der er 15 gange så meget C-vitamin i et gram havtorn, som i et gram citron.
Helbredende havtorn
Forskerne mener også, at havtorns bær kan sænke risikoen for sukkersyge, hjerte-kar sygdomme og kræft. Men det er vist kun afprøvet på mus indtil videre.
Sådan gør du
Pluk bær
Først skal du finde et en havtornebusk med gule bær. Pluk havtornens bær - og pas godt på havtornens torne. Lad nogle bær sidde tilbage til fugle og andre dyr.
Lav syltetøj
- Varm appelsinsaft + skal + sukker + vanilie i en kasserolle til alt er smeltet.
- Hæld dine havtorne-bær i kasserollen.
- Lad det hele simre i 5 minutter.
Syltetøj på glas
Vask de syltetøjsglas du vil bruge. Skyl dem med kogende vand - og evt. med Atamon. Hæld den varme havtorne-syltetøj på glas - og sku låget på. Når syltetøj og glas køler af, så fylder luften mindre inde i glasset - og så vil låget blive suget godt fast.
Smag
Og så er der ikke andet at gøre end at invitere alle sine venner på havtorne-syltetøj.