Skvalderkålssuppe med kartofler

Du kan lave en skvalderkålssuppe fuld af vitaminer i foråret. Her kan du se hvordan.
Skvalderkål kan findes overalt. Benyt unge skud. Foto: Eva Skytte.

Lidt om skvalderkål

Skvalderkål kan du finde forskellige steder i naturen. Den findes i mange skove, haver, grøftekanter og hegn. Mange voksne kender skvalderkålen som en irriterende ukrudtsplante, der breder sig hurtigt i haven - og som er næsten umulig at slippe af med.

Skvalderkålen kommer frem i begyndelsen af april. Men du kan plukke og spise skvalderkål helt frem til september måned. De friske skud er fyldt med vitaminer.

Skvalderkål er nok indført af munkene fra Mellemeuropa. Munkene dyrkede skvalderkål i deres køkkenhaver. De brugte den til madlavning og til at helbrede sygdomme.
 

Sådan gør du

Start med at sætte vand over i en gryde på bålet. Hvis det er et rigtig flammebål, så sæt gryden tæt på bålet. Er det et glødebål skal gryden stå i gløderne eller på et grydestativ.

  • Skræl kartoflerne. Hak dem fint og put dem i gryden.
  • Hak løget fint og put løg og bouillon i gryden.
  • Find et godt sted med skvalderkål.
  • Skyl skvalderkålene godt og pil bladene af stænglerne. Hak dem.
  • Når kartoflerne er møre (efter ca. ½-1 time) hælder du skvalderkålene i suppen og lader det koge 10 minutter.
  • Suppen må gerne stå og simre ved bålet indtil I er klar til at spise den.

Server evt. suppen med brød bagt i gryde og urtesmør.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.