Barkbrød
Sådan kan du bage barkbrød.
Kort om barkbrød
I gamle dage bagte man brød af bark. Når vinteren blev hård og melet begyndte at slippe op, så blandede man mel der var lavet af bark i, for at drøje det. Man brugte barken fra de tynde grene på træerne. Her kan du se hvordan man bager barkbrød.
Mel af bark
Til barkbrød skal du bruge mel af bark. Det laver du sådan her:
Til barkbrød skal du bruge mel af bark. Det laver du sådan her:
Klip tynde grene af f.eks. birk, elm eller rødel. Pil barken af de tynde grene med fingrene eller en kniv, og riv barken i små stykker. Læg barkstykkerne ud på en bakke med en avis, og lad dem tørre nogle dage et lunt, tørt og luftigt sted. Klip barken i bittesmå stykker og mal den til mel med en morter. Du kan også kværne barken i en kaffekværn eller en persillehakker.
Sådan gør du
- Bland barkmel med mel og salt.
- Rør honning, gær og olie ud i lunkent vand.
- Hæld det våde i det tørre og ælt dejen godt igennem.
- Dejen skal hæve 1/2 time et lunt sted.
Du kan bruge dejen både ude og inde.
- Inde: Rul dejen ud til boller og bag dem i omkring 15 minutter ved 200 grader.
- Ude: Lav små flade brød af dejen og bag dem på sten i bålet. (Husk det må ikke være flintesten, de springer)
- Ude: Bag dejen som snobrød på en pind.
Spis dit barkbrød med urtesmør eller brombærsyltetøj eller noget andet lækkert.