Gederams som asparges

Spis din gederams.
Gederams. Foto: Gry Aalling

Kort om gederams

Gederams er en høj flot lilla blomst, som vokser i lysninger i skoven. Du kan spise næsten alle dele af planten:
  • Bladene kan du tørre til te ved at hænge planten op med hovedet nedad 3 - 7 dage.
  • Bladene kan du også stuve - ligesom spinat
  • De unge skud kan du spise som asparges. Se her hvordan du tilbereder dem over bål.
     

Sådan gør du

Gederams blomstrer i maj/juni. Hold øje med de lyselilla blomster i skoven.
  • Du skal bruge de unge skud. Træk dem op ad jorden.
  • Rens de unge skud for jord og knæk den nederste del af, hvis den er sej og træet.
  • Kog de unge gederamse-skud i vand og salt i 5 minutter. Det kan du let gøre over bål.
  • Si vandet fra og læg dine gederams på en tallerken.
  • Lav en dressing af olie, citron og salt og hæld den over de varme gederams.
    Spis så din gederams! Med brød.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.