Mad over bål i sølvpapir
Det er let at lave mad i sølvpapir, men det har både fordele og ulemper.
Kort om mad i pakker af sølvpapir
Hvis I er mange - og alle gerne skal kunne lave deres egen bålmad - kan I bruge bålgryder, bål-riste eller osebergpander - og så kan I også bruge sølvpapir. Det er der både fordele og ulemper ved:
Ulemper: Sølvpapir er lavet af aluminium. Når vi bruger det til bålmad, kan det ikke genbruges. Det skaber mere affald.
Fordele: En rulle sølvpapir er let at have med på tur. Hvis I er mange, kan alle selv lave deres egen pakke mad - og selv sørge for at den bliver stegt over bålet.
Sådan gør du
Tænd et godt bål, som kan blive til mange gløder. Mens det brænder ned til gløder, gør I maden klar.
Alle skræller grønsager - enten til fælles eller hver for sig. Hver mand laver sig en pakke:
- Skær grønsagerne i små tern og læg dem på et stykke sølvpapir.
- Læg et stykke kød ovenpå grønsagerne. Er det stort, så skær det i mindre stykker.
- Drys med salt og peber.
- Læg en stor smørklat øverst.
- Pak sølvpapiret omkring maden til en pakke. Sørg for at alle kanter er lukket, ved at folde dem flere gange. Der må ikke kunne løbe smeltet smør ud af pakken. Hvis der går hul i pakken, må du lægge et lag sølvpapir mere om - så skal maden indeni have længere tid.
- Lav et kendetegn på din pakke - så du ved at det er din.
Når bålet er brændt ned til gode gløder, spreder I det lidt, så gløderne ligger i et jævnt lag - men samtidig bevarer så meget varme som muligt. Læg jeres pakker direkte ned på gløderne.
Ofte skal pakkerne have 10 minutter på hver side. Tag en pakke ud, når I tror, de er ved at være færdige. Luk den op og smag, om kød og grønsager er mørt. Er det det, kan alle tage deres pakker ud.
Pakkerne bliver ikke brændende varme - og de kan tit tages ud med en pind og fingrene.
Pakken kan også bruges som tallerken. Læg den på græsset - luk den op - og nyd den gode mad.
Velbekomme!