Hyben-marmelade
Lidt om hyben
Det er skallen man spiser. Den er fyldt med C-vitamin og A-vitamin. Frøene indeni skallen er hvide og fulde af kløpulver. Det er dem frække drenge og piger hælder ned ad ryggen på hinanden.
Når du skal bruge hyben til marmelade, fjerner du først blomst og stængel med en lille kniv. Så skærer du dit hyben over på langs, og piller de hvide frø ud med spidsen af kniven. Resten kan du koge til marmelade.
Du kan også spise hyben rå. De smager rigtig godt - især når man er på langtur og lige trænger til noget sødt. Pluk en hyben, og gnav den orange skal af med fortænderne.
Sådan gør du
- Find et krat med Rynket Rose, og pluk en masse modne hyben.
- Skyl og rens dine hyben, og hak dem fint på et brædt
- Kog dem i en gryde med vand og citronsaft i 15 minutter
- Hæld det meste af sukkeret i, og kog i 10 minutter.
- Tag gryden af ilden.
- Bland Melatin og resten af sukkeret sammen, og drys det i marmeladen mens du rører rundt.
- Kog det hele i 2 minutter.
- Skum evt. marmeladen, og hæld den i skoldede glas der er skyllet med Atamon med det samme.