Mirabellesaft og krægesaft

I august og begyndelsen af september kan du plukke mirabelle eller kræge til en dejlig saft.
Mirabeller er gode rå – og som saft. Foto: Malene Bendix

Lidt om mirabelle og kræge

Mirabelle
Mirabel er en busk eller et lille træ. Frugten kalder vi også mirabelle. Frugterne er modne i august og begyndelsen af september. Du kan finde både gule og røde mirabelle-frugter. De smager som blommer, men er meget mindre – på størrelse med store kirsebær. Du kan som regel finde mirabel i de områder af skoven, der får lov at passe sig selv. For eksempel hvis der vokser en række med forskellige træer op til en mark eller langs en grøft. Sådan en række træer kalder vi et levende hegn.

Kræge
Kræge minder meget om mirabelle, men frugterne er blå-lilla. Du finder kræge de samme steder som mirabelle. Man mener at kræge er forgængeren for blommetræet og at munkene har bragt træet hertil fra Kaukasus. Frugterne modner lidt senere end mirabelle i slutningen af august og i september måned.

Både mirabelle og kræge hører til den familie man kalder stenfrugtfamilien.
 

Sådan gør du

  • Skyl mirabellerne/kræge og kom dem i gryden sammen med vandet. Kog det indtil frugterne er kogt ud (ca. 5-10 minutter). Husk at røre i gryden, så det ikke brænder på.
  • Sæt sigten over skålen, læg et viskestykke op i og hæld saften igennem sigte og stof. Lad den stå indtil saften er dryppet af.
  • Hæld saften tilbage i gryden og tilsæt sukkeret. Saften varmes igen. Når den koger tager du gryden af og saften er klar til brug.
  • Hvis du skal gemme den, så hæld saften på en ren flaske. Den kan holde sig ca. 14 dage i køleskabet.

Saften kan drikkes både varm og kold. Jeg synes den varme saft smager bedst ufortyndet. Kold saft fortynder jeg 1:1. Det betyder 1 del vand til 1 del saft. Prøv dig frem og se hvad du bedst kan lide.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.