Gransaft
Lidt om gransaft
Har du nogensinde smagt gran-saftevand? Det er meget grønt og smager ligesom grannåle dufter. Du kan selv lave gransaft af friske granskud.
Om foråret skyder grantræerne nye lysegrønne skud med nye nåle. Dem kan du lave den lysegrøn gransaft af.
Du skal finde et grantræ, som du gerne på plukke skud af. Hvert lille lysegrønt skud bliver til en ny gren - og derfor må du ikke tage skud fra juletræer, da de så bliver skæve. Spørg dig for, så du ikke ødelægger en juletræsdyrkers juletræer.
Måske har din nabo et hegn med grantræer, hvor det ikke gør noget, at du plukker skud. Måske kan du finde store træer i skoven, som helt sikkert ikke skal være juletræer. Så er det bare at komme af sted med plukkespanden – for nu skal I lave gransaft.
Sådan gør du
- Pluk de små grønne granskud af rødgran – og saml dem i en spand til du har ½ kilo.
- Skyl dine granskud i koldt vand.
- Kom dine granskud i en gryde og hæld 3 liter kogende vand over.
- Lad dine granskud koge i vandet i ca. 15 minutter.
- Si granskud fra saften.
- Bring gransaften i kog i gryden.
- Smag gransaften til med sukker og saften fra citronerne.
- Saften kan holde sig ca. 14 dage i køleskabet. Hvis du ikke kan nå at drikke det hele, så læg noget i fryseren.
Gransaften fortyndes med vand og drikkes som grønt saftevand.