Pizza på pind

Bag pizza på en snobrødspind.
Lejrtur med mad over bål. Foto: Malene Bendix.

Kort om pizza på pind

Vidste du, at du kan bage pizza over bål? Rul pizza omkring en snobrødspind og brug bålet som bageovn.
 

Sådan gør du

Dej
Du skal bruge en skål, en ske og et par rimeligt rene hænder:
  • Opløs gæren i vandet.
  • Tilsæt halvdelen af melet - og rør godt rundt, til det bliver til en grød.
  • Tilsæt salt, sukker og evt. olie.
  • Rør det hele godt igennem og tilsæt det meste af det sidste mel.
  • Ælt dejen grundigt igennem - jo længere tid du ælter, desto bedre bliver den.
  • Tilsæt lidt mere mel, hvis det er nødvendigt.
  • Lad dejen hæve ca. ½ time - helst et lunt sted i solen.
Du kan variere opskriften ved at blande opblødte kerner, andre meltyper, krydderier, urter, vilde planter som ramsløg, skovsyre, skvalderkål eller andet i.
 
Du kan vælge at bruge mindre gær og lade dejen hæve i længere tid. Jo mindre gær jo længere tid.
Man kan lade hævningen foregå koldt, så tager det længere tid, men giver også et andet og bedre resultat.
 
I kan lave dejen hjemmefra og tage den med på tur i en pose.
 
Pizzasovs
Pizzasovsen kan I lave selv i en bålgryde:
  • Kom olie i gryde.
  • Svits hakkede hvidløg i gryden.
  • Hæld flåede tomater i gryden.
  • Smag til med salt.
Pizza
Du gør sådan her:
  • Rul snobrødsdej tyndt ud i aflange firkanter med en kagerulle eller ren vinflaske.
  • Kom et tyndt lag pizzasovs på dejen.
  • Kom lidt fyld på, f.eks. skinke, peperoni, hakket løg, peber og revet ost eller hvad du nu kan lide.
  • Rul det hele sammen til en lang pølse, som når du laver pizzasnegle. 
  • Luk pølsen godt, så fyldet ikke kan komme ud. Det er vigtigt at der ikke er for meget fyld i pølsen. Det er også vigtigt at "pølsen" ikke er for tyk!!
Pizza på pind
Snit først en snobrødspind. Den skal være tyk - mellem 2 og 2½ centimeter, så bliver pizzaen lettere gennembagt.
Rul din dej-pølse stramt omkring snobrødspinden.
Bag som et snobrød over bål - og vupti har du en lækker pizza på pind.
 
Bålet
Bålet skal have godt med gløder. Derfor skal det startes i god tid før bagningen. De bedste gløder får du ved at bruge ret hårdt løvtræ. Nåletræ giver ikke ret gode gløder. Bøg og ask er de bedste træsorter.
 
Hygiejne
Sørg for rene hænder, ingen mad på jorden og hold specielt kølevarer (kød mv.) på køl evt. i en køletaske med køleelementer.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.