Svampesuppe

Her kan du se, hvordan du laver suppe af paryk-blækhat.
Lejrtur med mad over bål. Foto: Malene Bendix.

Kort om at samle svampe

Svampe smager supergodt, men de kan være giftige. Derfor er det vigtigt at du er helt sikker på at du har fat på en spiselig svamp, hvis du vil lave mad af den.
 
Parykblækhat er let at kende. Som ung er svampen hvid med aflang hat og luftige skæl som smitter af når man rører svampen. Svampene står ofte flere sammen i knipper. Parykblækhat vokser i græsplæner, i vejkanter og på marker. Find et billede af parykblækhat i en svampebog, før du går på jagt efter den. Du kan også se en af dem på denne hjemmeside.
 
Du skal kun bruge de unge svampe til mad. De er helt hvide hele vejen igennem. Ældre svampe bliver først lyserøde i kødet - og senere forvandles hele hatten til en sort blækagtig substans.
 

Sådan gør du

  • Rens svampen for urenheder, børst den og skær den i strimler på langs.
  • Rens løget og hak det groft.
  • Blancher løg og svamp i smør i en gryde.
  • Tilsæt vand og boullionterning og lad det simre i 5-10 min.
  • Smag til med fløde, salt og peber.
Velbekomme!

 

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.