Æbler - tørrede

Her kan du se, hvordan du kan tørre og gemme æbler til vinteren.
Her er masser af æbler fra æblemanden i Dumpedalen. Foto: Malene Bendix.

Kort om æbler

Nogle år er det æbleår. Så ligger der bunkevis af æbler under træerne i haverne og venter på at blive brugt til noget fornuftigt. Hvis du kan få lov at samle nogle af dem, kan du tørre dem og spise af dem hele vinteren.
 

Sådan gør du

Få fat på nogle æbler. Måske har du selv et æbletræ. Hvis du ikke lige har et æbletræ selv, kan du spørge en haveejer om du må komme og samle nogle af hans æbler. 
 
Hvis du vil skrælle æblerne indendørs, er det en god ide at brede aviser ud på bordet. Gør så sådan:
  • Skræl dine æbler
  • Stik kærnehuset ud.
  • Skær æblerne i skiver på 3 - 5 milimeter.
  • Træk æble-skiverne på en snor.
  • Vej evt. æbler og snor.
  • Hæng æblesnoren op et tørt og lunt sted - f.eks. over et varmeapperat i et syd-vestvendt vindue eller i et fyrrum.
Når æblerne først er tørret, kan du gemme dem hele vinteren i en papirspose.
 
Hvis du vil vide, hvor meget vand som er fordampet fra æblerne, kan du veje æbleskiver + snor før du hænger dem på - og igen når de er tørret. Så kan du regne ud hvor meget vand de har mistet.
 
Du kan spise de tørrede æbler som snaks i løbet af vinteren, eller bløde dem ud igen til æblemos eller æblekage.
 
Du kan også tørre dine æble-skiver i en ovn. Så lægger du dem ud på bagepapir - og tørrer dem ved 100 grader i cirka 2 timer.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.