Fyldte æbler

Sådan laver du fyldte æbler over bål.
Fyldte æbler - lige taget af bålet. Ammenam.

Lidt om fyldte æbler

Fyldte æbler er gode som dessert eller til eftermiddagsthe. I denne opskrift kan du se, hvordan du kan lave dem på bålet.
 

Sådan gør du

Udhul æblerne med en udhulerkniv, kartoffelskræller eller kniv sådan: skær rundt om stilken, så kernerne kommer ud. Du skal ikke skære hele vejen igennem æblet - så løber fyldet ud.

Bland smør, farin, kanel, mandler og rosiner sammen. Fyld det i æblerne.
 
Smør, farin og nødder i æble
Æbler med det hele.
Foto: Malene Bendix.
 
Hæld strandsand i bunden af gryderne i et ca. 1½ cm tykt lag.

Et stykke bagepapir lægges over, så det dækker sandet og går godt op af siden. Vær omhyggelige, så du ikke får sand på æblerne.

Sæt æblerne i ét lag sådan at fyldet ikke flyder ud.

Gryde med æbler
 Gryde med æbler.
Foto: Malene Bendix.
 
Gryden sættes direkte på gløderne. Der skal være et godt lag gløder (ca. 5 cm). Et par småpinde lægges evt. rundt om gryden, så der er lidt flammer omkring gryden - men pas på det ikke bliver for varmt.
 
Bålet vil altid være varmest i den side hvor det fået mest luft. Derfor skal du undervejs dreje gryden. Kig til æblerne jævnligt, så de ikke brænder på.
 
Langbål med mange æblegryder - og kartofler
 I gryderne er der æbler til masser af mennesker.
Foto: Malene Bendix.


Æblerne er møre efter 15-30 minutter. Spis dem med lidt creme fraiche til.

Tip: Du kan også stille æblerne direkte i gløderne eller bage æblerne på en bålpande.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.