Kartofler i bål

Kartofler lavet i bål er en let bålret.
Et fint lille bål. Foto: Malene Bendix.

Kort om

Kartofler i bål er en af de lette bålretter. I pakker bare kartofler ind i stanniol og bager dem i et glødebål. Hver mand kan lave sin egen pakke.
 
Stanniol
Det er lidt problematisk at bruge stanniol, fordi man bare smider det væk bagefter. Men det er også super smart, bl.a. fordi mange børn selv kan lave deres egen mad. Vær opmærksom på kun at bruge lige det stanniol som er nødvendigt. Et lag er som oftest fint, hvis man lukker sin stanniolpakke grundigt i begge ender, ved at folde enderne flere gange.
 

Sådan gør du

Kartofler i bål

  • Tænd et bål og læg meget brænde på, så det kan brænde ned til gode gløder.
  • Vask kartoflerne og snit et kryds i dem.
  • Lav små pakker med en kartoffel, en smørklat og lidt hakket ramsløg i hver.
  • Brug så lidt stanniol som muligt. Et lag er nok. Det er vigtigt at du lukker pakken grundigt, ved at folde kanterne flere gange, så smeltet smør ikke kan løbe ud. Lav en lille næse på pakken eller et andet lille mærke, så du kan kende din pakke.
  • Læg kartoflerne i gløderne – ikke i flammer.
  • Tag en kartoffel ud efter 20 minutter og smag om den er mør. Hvis den ikke er det, så pakker du den bare ind igen og lægger den tilbage i bålet. Når prøvekartoflen er mør, kan alle tage deres kartofler ud.
Kartoflerne smager godt med smør og salt. I kan også lave en ymer eller creme fraiche dressing til kartoflerne, mens kartoflerne er i bålet.
 
Dressing
  • Ymer eller creme fraiche
  • Hakkede urter fra skoven - det kan være ramsløg, skovsyre, løgkarse
  • Salt og peber 
Rør det hele sammen i en skål, smag til med salt og peber og brug det som dressing til kartoflerne.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.