Kvædegelé

Se her, hvordan du laver lækker krydret gelé af kvæder.
Kvædegelé og kvæder. Foto: Malene Bendix.

Hvad er en kvæde?

Kender du kvæder? Det er en virkelig mærkelig frugt, som ligner en blanding mellem et æble og en pære - og har en helt speciel krydret duft og smag. Faktisk findes der to typer af kvæder: Pærekvæder - som er formet som pærer. Og æblekvæder som er runde som æbler. Og så findes der også japanske kvæder, som er små og sidder flere sammen på en busk.

Stenhård frugt
Kvæderne er gule og modne i oktober og november. De bliver ikke bløde, som æbler og pærer. De er stenhårde.

Gammel kulturfrugt
Kvæden er en gammel kulturplante, som stammer helt fra oldtiden. Du finder derfor kun kvæder i haver - ikke ude i naturen. Hvis du ser kvæder i en have, så spørg ejeren, som du må få et par kvæder eller tre. Så har du basis for en god portion kvædegelé.

Kvæder. Foto: Malene Bendix.

Lav gelé af kvæder

Først saft

  • Skrub dine kvæder under koldt vand.
  • Hvis kvæderne er for hårde til at skære i stykker, så læg dem hele i en gryde. Dæk dem med koldt vand. Og kog dem en time. 
  • Skær derpå dine kvæder i stykker - og kog dem videre i kogevandet, til de er møre og kan moses.
  • Læg et gammelt viskestykke op i en si og læg sien op i en gryde, så den hænger på kanten.
  • Hæld kvæder og saft op i sien, så saften løber ned gennem viskestykke og si - og ned i gryden. Mas den sidste saft ud.

Så gelé

  • Mål hvor mange liter kvædesaft, du har i gryden - og stil gryden med saft på komfuret.
  • Mål sukker af i en skål. For hver liter saft skal du bruge 1 kilo rørsukker.
  • Varm din kvædesaft op på komfuret til den koger.
  • Drys sukker i, mens du rører rundt.
  • Kog stille og roligt kvædesaften til den bliver lyserød. 
  • Skum din kvædesaft - dvs. fjern med en ske den skum, som samler sig i kanten af gryden.
  • Kvæder indeholder meget pektin, og kan tit selv danne gelé. For at være sikker på, at kvædesaften bliver til gelé, kan du blande gelé-pulver med sukker - og drysse det i saften. Se på pakken, hvor meget gelépulver du skal bruge.
  • Kog et par minutter.

Så på glas

  • Hæld din varme kvædesaft op på rene, skoldede glas og sæt låg på.
  • Når din kvædegelé er kold, bør den være geléagtig og smukt gylden.
  • Giv kvædegelé til din én, du godt kan li. Og spis det selv på en bolle med smør.

Kan bruges i Madkundskab.