Bålmad - det sanselige måltid
Kort om forløbet
Smager mad over bål anderledes, end den mad du laver i et almindeligt køkken? Dette forløb har sanserne som omdrejningspunkt. Eleverne skal reflektere over om den vegetariske pastaret Beluga Bolognese ændrer karakter, når de selv sanker krydderurter, og tilbereder retten over bål, fremfor at bruge tørrede krydderurter og tilberede retten inde i skolekøkkenet.
Formål
At eleverne:
- Lærer om deres sanser.
- Får en dejlig oplevelse i naturen.
- Skærper deres sanser, når de færdes i naturen.
- Lærer at man kan sanke spiselige planter i deres nærområde.
Forberedelse
Eleverne skal lave retten Beluga Bolognese to gange; en gang i skolekøkkenet og en gang udendørs over bål. Det vil være en fordel at retten laves på forskellige dage, så eleverne ikke spiser den samme ret to gange, på samme dag.
Før forløbet vil det være en fordel, hvis eleverne på forhånd har arbejdet med de forskellige sanser, særligt smagssansen. Se forslag til smags-eksperiment i Baggrund nedenfor og nogle ideer til sanselege.
Læs alle kopiark grundigt igennem. Kopiark 1A og B er opskrifter. Kopiark 2 er et sanseskema. Kopiark 3 er fire vilde planter, som er lette at kende - og som I kan spise: Bellis, skovsyre, skvalderkål og stor nælde.
Forberedelse til forløbet i skolekøkkenet
- Indkøb af råvarer – herunder tørrede krydderurter.
- Print af Kopiark 1A – opskrift i skolekøkkenet og Kopiark 2 – Sanseskema.
Forberedelse til forløbet med bål:
- Indkøb af råvarer – OBS krydderurterne skal eleverne selv sanke i naturen eller skolehaven.
- Print af Kopiark 1B – opskrift over bål og evt. Kopiark 3 – Sank vilde urter
- Genbrug af sanseskema fra første forløb.
- Evt. Download af App Vild Mad til mobiltelefon
Sådan gør du
Undervisningsgang 1: Beluga Bolognese i skolekøkkenet
Elever tilbereder retten Beluga Bolognese i skolekøkkenet. Til opskriften bruges der tørrede krydderurter. Brug kopiark 1A til eleverne, hvor opskriften er beskrevet.
Efter eleverne har lavet retten, sætter de sig og spiser måltidet sammen. Midt i måltidet beder læreren dem om at spise i stilhed i to minutter, mens de fokuserer på deres sanselige oplevelse af at spise maden. Eleverne skal fokusere på; føle-, lugte-, smage-, høre- og synssansen.
De efterfølgende spørgsmål kan være relevante at stille eleverne mens de spiser i stilhed. De er også at finde i sanseskemaet (kopiark 2).
- Hvordan føles maden i munden? Er det hårdt, blødt? Vådt eller tørt?
- Hvad kan du ellers føle eller mærke lige nu? Er dit underlag hårdt/blødt? Fryser du, eller har du det varmt?
- Hvordan ser maden ud?
- Hvordan ser dine omgivelser ud?
- Hvordan smager maden? Smager det sødt, salt, surt, bittert eller umami?
- Hvad kan du høre omkring dig?
- Hvordan dufter maden?
- Kan du dufte andre ting fra dine omgivelser?
Eleverne skal efter denne seance udfylde et sanseskema (kopiark 2). Skemaerne skal printes ud og udfyldes i hånden. Husk at eleverne skal gemme deres sanseskema og tage det med, når retten laves udenfor. Alternativt skriver eleverne navn på, og læreren gemmer skemaerne.
Herefter spiser eleverne måltidet færdigt, og hjælper hinanden med at oprydning og opvask.
Undervisningsgang 2: Beluga Bolognese udendørs over bål
Eleverne skal nu lave Beluga Bolognese over bål. Følg opskriften fra kopiark 1B.
- I stedet for krydderurter som tørrede chiliflager, timian, laurbærblade og persille, skal eleverne denne gang på jagt efter krydderurter, som man kan finde i den danske natur. Hvilke vilde urter og planter I kan sanke i netop jeres nærområde, kommer naturligvis an på sæson og naturtype.
- I kan benytte Vild Mad-App, som kan hjælpe jer med finde ud af, hvilke vilde spiselige urter I kan finde i netop jeres nærområde.
- I kan også bruge kopiarket ’ Sank vilde urter’ som er udarbejdet i samarbejde med Vild Mad. Her finder du fire gode bud på urter og planter man kan sanke på skolens område, eller i skolens nærmiljø.
OBS Hvis I har en skolehave med friske krydderurter, kan I også vælge at høste krydderurter fra denne, og bruge de friske krydderurter i retten, i stedet for at sanke vilde urter.
Sådan gør I
- Tænd et eller flere bål sammen med eleverne. En fin mulighed er, at tænde flere bål, eller have flere gryder over samme bål, så elever kan tilberede retten gruppevis.
- Elever går på sanketur efter vilde urter. Husk at tjekke urterne, så der ikke kommer giftige med og at skylle urterne, inden de bruges i retten.
- Elever hjælper med at lave og tilberede retten over bål.
- Når retten er klar til at spise og eleverne har sat sig godt til rette laver I, lidt inde i måltidet, samme øvelse som sidst, hvor eleverne i to minutter er helt stille og fokuserer på sanseindtryk og hvordan måltidet smager.
- Efter denne øvelse udfylder eleverne kolonne 2 i sanseskemaet (kopiark 2).
- Eleverne spiser færdigt, og hjælper hinanden med oprydning og opvask.
Bearbejdning
Eleverne skal i grupper sammenligne deres sanseskemaer. Grupperne samler deres input til 4-5 hovedpointer. Herefter kan grupperne dele deres hovedpointer i plenum, og dette danner basis for en klasseopsamling om, hvad bålmad kan/ikke kan ift. smagsoplevelser og andre sanseoplevelser.
I denne bearbejdning er det oplagt at trække tråde til elevernes tilhørsforhold til bål, og hvad de relaterer i forhold til bål. Måske er det snobrødsbagning om sommeren, eller varm kakao over bål om vinteren, eller noget helt tredje!
Baggrund
Før forløbet vil det være en fordel hvis eleverne på forhånd har arbejdet med de forskellige sanser, særligt smagssansen. Find en række sanseforløb i bunden af denne artikel. I kan fx afprøve eksperimentet ’Tjek smagssansen’ via Clio – Natur/Teknologi.
Det vil være en fordel, hvis eleverne eller læreren har erfaring med bål, samt god og sikker båltænding. Hvis dette ikke er tilfældet, kan I hente inspiration og viden om bål på Skoven i Skolen (link til https://www.skoven-i-skolen.dk/content/b%C3%A5l-0 )
Læs også
Sankning: Tjek Vild Mad ud. Og Vild mads sankeapp.
Tænd bål
Oprindelige opskrift: Beluga Bolognese – Vegetarisk bolognese - linse bolo (vegetariskhverdag.dk).