Skovsuppe med snobrød
Formål
- at eleverne lærer at tænde bål
- at eleverne lærer at tilberede mad på primitiv vis over bål
- at eleverne får en fornemmelse af at det er muligt at klare sig selv i naturen
- at eleverne får lyst til at tilegne sig viden og teknikker der kan sætte dem i stand til at overleve i naturen.
- at eleverne får forståelse for at de råvarer de spiser oprindeligt kommer fra naturen, og er afhængige af årstid, klima osv.
- at eleverne får en fornemmelse af hvordan naturen som føderessource er grundlag for menneskets eksistens.
- At eleverne selv planlægger arbejdsgang og arbejdsfordeling i forbindelse med primitiv madlavning.
Forberedelse
Bålplads
Find på forhånd en egnet bålplads i en skov nær skolen. Undersøg om der findes skvalderkål, brændenælder og skovsyre i nærheden. Undersøg også hvordan I kan finde brænde. Kontakt skovvæsnet, hvis det er nødvendigt med tilladelser.
Huskeliste
Snak i klassen om, at I skal i skoven og lave mad. Lav en liste over de tingm hver elev skal huske (f.eks. tøj efter vejret, plastikskål, ske, kop, dolk, vand - det hele gerne i rygsæk).
Grupper
Del eleverne op i tre grupper:
- Gruppe 1: Bålgruppe
- Gruppe 2: Snobrødsgruppe
- Gruppe 3: Suppegrupe
Hver gruppe kan få ansvar for at pakke det, de skal bruge, for at udføre deres opgave. Hver gruppe får et kopiark med deres opgave - og det de skal forberede og pakke. Kopiark er i højre margin.
Indkøb
Hvis der er brug for indkøb, kan grupperne gå i byen og købe det, de skal bruge til deres opgave.
Opskrifter
Hvis du har lyst til at se andre opskrifter, så kig i SkovMad. I Leksikon kan du finde vinden om urter i skoven.
Sådan gør du
I skoven går de tre grupper igang med at lave henholdsvis bål, suppe og snobrød + pinde. Deres opgaver er beskrevet i de tre kopiark. Måske er det en hjælp at give hver gruppe et ark. Måske er det bedre bare at snakke det igennem.
Bålgruppen tænder et bål, som er stort nok til at blive til et godt glødebål.
Snobrødsgruppen finder skovsyre og laver snobrødsdej, som skal hæve ved bålet. De snitter også snobrødspinde sammen med andre, som ikke lige har noget at lave. Folk kan selv bage snobrød - og også stenbrød.
Suppegruppen finder brændenælder, skvalderkål og måske løgkarse, ramsløg og andre urter - og koger suppe over bål.
Baggrund
Lidt om at lave mad over bål
At lave mad over bål er noget af det hyggeligste, man kan gøre sammen. Der er både noget for gourmeten, der vil kæle for den gode smag - for jægeren og samleren der fanger noget af maden - for naturhistorikeren der dissekerer og undersøger det, der skal spises - for brændehuggeren der samler træ og kløver brænde - for ildmageren der bygger bål op - for spillemanden der synger bålsangene… ja for alle. Og så er der hele tiden bålet der skal kigges på, leges med, og holdes ved lige.
Det er dejligt at være sammen omkring et bål. Og derfor er det også vigtigt at have god tid til det, så hverken madlavning eller det at spise bålmaden er noget der skal overståes. Tid og ro og snak og grin - det gør selv en kulmad fin.
Læs mere om urterne i Leksikon - se nedenfor.
Adgang i skoven
Husk at man skal spørge om lov til at færdes udenfor vej og sti i private skove. Læs mere om adgang i Leksikon.
Litteraturliste
Folk og flora, V. J. Brøndegaard, Rosenkilde og Bagger 1987.
Danmarks vilde planter, M. Skytte Christiansen, Politikens Forlag 1970.
Lægeplanter i farver, Harald Nielsen, Politikens Forlag 1976.