Agern-kakao
Sådan laver du kakao af agern.
Lidt om
Du kan lave kakao af agern. Agern er egetræets frugt. Det er en stor nød der sidder i en lille skål. Agern smager ikke særligt godt i rå form. De er temmelig bitre. Men med denne opskrift kan du fjerne den garvesyre der gør dem bitre, og lave dem om til en dejlig kakao.
Blåsyre
Men men men - agern indeholder blåsyre, som er giftig i store mængder. Derfor: Lav bare lidt agern-kakao for at prøve det - og for at smage det. Drik ikke store mængder.
Men men men - agern indeholder blåsyre, som er giftig i store mængder. Derfor: Lav bare lidt agern-kakao for at prøve det - og for at smage det. Drik ikke store mængder.
Sådan gør du
-
Først samler du en masse agern. Du kan finde dem på eller under et egetræ når de er modne om efteråret. Læg dine agern på et klæde, og kig dem efter for ormehuller og andet gnav. Smid de dårlige væk.
-
Rist dine agern i en tør gryde. Når de er kølet af, tager du skallen af dem alle sammen. Derpå lægger du dem på brættet og hakker dem fint med din kniv.
-
Kom de hakkede agern i metalsigten, og hæld kogende vand over dem. Lad dem dryppe godt af. Hæld mere kogende vand på – og lad dryppe af igen. Gør det 3 gange, så forsvinder garvesyren.
-
Lad de hakkede og skyllede agern tørre godt, og rist dem så i bunden af gryden (eller på en pande) til de er godt brune og knastørre.
-
Til sidst skal de hakkede, skyllede og tørrede agern males til agern-kakao. Det kan du gøre i en kaffemølle eller i en stor stenmorter.
Lav en lille kop kakao
Efter alt det arbejde skal det gøre godt med en kop agern-kakao. Hæld noget mælk op i gryden, og sæt den over ilden. Rør lige dele agern-kakao og sukker sammen med lidt mælk i en kop. Rør til alle klumper er væk. Når mælken koger tager du den af ilden, og rører en passende mængde agern-kakao-masse ned i den. Og så er det bare frem med kopperne.