Mirabelle-marmelade

Hvis du samler mirabelle og æbler i skoven, kan du lave en god marmelade.
Mirabeller på et mirabelletræ. Foto: Malene Bendix

Lidt om mirabelle

Mirabel er en busk eller et lille træ. Frugten kalder vi også mirabelle. Frugterne er modne i august og begyndelsen af september.
 
Du kan finde både gule og røde mirabelle-frugter. De smager som blommer, men er meget mindre – på størrelse med store kirsebær.
 
Du kan som regel finde mirabel i de områder af skoven, der får lov at passe sig selv. For eksempel hvis der vokser en række med forskellige træer op til en mark eller langs en grøft. Sådan en række træer kalder vi et levende hegn.
 

Sådan gør du 

  • Skyl mirabellerne godt og kom dem i gryden. Du kan eventuelt tage stenene ud af mirabellerne inden du koger dem. Men jeg synes det er lettere at fiske dem op af syltetøjet til sidst.

  • Skræl æblet og fjern kernehuset. Skær det i små stykker og kom det ned til mirabellerne.

  • Tilsæt sukker og kog blandingen indtil æblerne er kogt ud. Det tager ca. 10-15 minutter afhængig af hvilken slags æbler du bruger. Hvis de ikke er kogt ud efter 15 minutter, så tag gryden af. Du kan så eventuelt blende syltetøjet. Husk blot at alle mirabellestenene skal være væk først.

  • Fisk alle mirabellestenene på at gryden med en gaffel eller ske.

  • Hvis du ikke bryder dig om frugtstykker i syltetøjet, kan du blende det.

Nu kan du spise mirabelle-marmelade på franskbrød. Her kan du finde opskrifter på brød bagt i gryde og stenbrød.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.